12,5 kg Novatherm 2FR - Houtcoating wit

  • Beschrijving
  • Meer details
  • Specificaties

Brandvertragende hout coating voor binnen toepassingen.

Novatherm 2FR is een brandvertragende houtcoating welke onder invloed van warmte een intumescerende werking heeft. Deze opschuimende werking beschermd het hout tegen vuurbelasting en het het hout daarmee laten voldoen aan de brandvertragende eisen welke zijn gesteld in het bouwbesluit

Novatherm 2FR is getest en geclassificeerd volgens Europese norm NEN EN 13501-1.

Novatherm 2FR is een brandvertragende coating welke onder invloed van warmte een intumescerende werking heeft.

Novatherm 2FR is getest en geclassificeerd volgens Europese Norm NEN EN 13501-1 en laat het hout daarmee voldoen aan de brandvertragende eisen welke zijn gesteld kunnen zijn in het bouwbesluit.

Voordelen:

  • Zeer geringe laagdiktes nodig
  • Zowel airless als handmatig op te brengen
  • Geschikt voor binnen toepassingen tot C2 klimaat (ISO 12944-2)
  • Gebruiksklaar, 1 compnent watergedragen, halogeen vrij, vinyl acetaat polymeer dispersie
  • Prijs kwaliteit verhouding optimaal door weinig verbruik en snelle droogtijd.
  • Fijne korrel voor zeer glad optisch resultaat
  • Toplaag in vrijwel iedere RAL en NCS kleur leverbaar

Toepassing

Novatherm 2FR houtcoating is een witte intumescerende coating op basis van een watergedragen dispersie. Het afwerkingniveau is zeer hoog. Het oppervlak is glad en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Fraaie houtconstructies of -systemen blijven intact en behouden zo hun esthetische waarde.
Het mogelijke toepassingsgebied is zeer uitgebreid. Naast de al genoemde hout en houtconstructies zijn de producten toepasbaar op uiteenlopende soorten ondergrond als spaanplaat, multiplex, isolatieboard, deuren en karton alsmede op diverse kunststoffen zoals PE, PP en PS. Bij toepassing op reeds behandelde oppervlakten wordt een hechtingstest geadviseerd. 
Novatherm 2FR houtcoating wit kan niet worden gebruikt in zeer vochtige omgevingen of op plaatsen waar het product aan grote fysieke eisen wordt blootgesteld (vloeren, trappen). De slijtvastheid vandeze coatings is niet vergelijkbaar met een parketlak. Derhalve wordt toepassing op vloerdelen en gebruiksoppervlakten van meubels afgeraden.

Voorbereiding

Het oppervlak dient droog, vrij van stoffen, zouten en andere verontreinigingen (resten hars, beits of was) te zijn. Oude, niet-hechtende verflagen moeten worden verwijderd. De ondergrond dient te worden afgenomen met ontvettingsmiddelen en eventueel licht te worden opgeschuurd. De coating kan alleen worden toegepast op hout met een vochtgehalte kleiner dan 15%.

Aanbrengen

Novatherm 2FR houtcoating wit dienen te worden aangebracht bij een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 70% en een temperatuur van boven 10°C. De producten dienen voor gebruik goed geroerd tot worden tot een uniforme dispersie.
Het beste resultaat wordt verkregen als de coating wordt aangebracht door middel van conventionele of airless spuitapparatuur. Gebruik bij verwerking met airless spuitapparatuur een pomp die een druk kan leveren van tenminste 200 bar en een nozzle grootte van 0,017”-0,023” inch. Bij gebruik van airmix wordt een spuitdruk van 4-4.5 bar geadviseerd met een nozzle grootte van 1.8-2.5 mm. Het aanbrengen met kwast of roller is mogelijk, maar vergroot de kans op ‘aanzet strepen’.

Verbruik

Circa 400 gram per m² voor de Novatherm 2FR houtcoating wit op houtsoorten met een densiteit 450 tot 600 kilogram per m³.

Droogtijd

De droogtijden zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de applicatiemethode, benodigde laagdikte, temperatuur en luchtvochtigheid. De Novatherm 2FR houtcoating wit is handdroog na circa 2 uur en volledig gedroogd na circa 8 uur(bij 20°C en 60%RV). Optimale temperaturen(ca. 20°), luchtvochtigheid(60% RV) en goede ventilatie bevorderen de droging.

Certificaten:
Europese brandklasse volgens EN 13501-1, B-s1,d0

Classificatie: B, S1, d0 (NEN EN 13501-1)
Kleur: Wit
Soortelijk gewicht: 1,3 kg/liter
Theoretisch rendement: 400 gram per m2
Vaste vulstofgehalte: 70% +/- 3%
VOS-Gehalte: 0 g/liter
Vlampunt: Onbrandbaar
Verwerkingsvoorschriften: Temp.: +5 tot +40 graden celsius / Rv <80%
Spuitmond (nozzle): 0,017" - 0,023"
Spuitdruk: 2000 bar (2900 psi)
Houdbaarheid: 12 maanden ongeopend
Gereedschap reinigen met: Water