12,5 kg Novatherm 1FR - Houtcoating transparant

  • Beschrijving
  • Meer details
  • Specificaties

Brandvertragende hout coating voor binnen toepassingen.

Novatherm 1FR is een transparante brandvertragende houtcoating welke onder invloed van warmte een intumescerende werking heeft. Navatherm 1FR moet worden voorzien van de noodzakelijke Novatherm TOP 1FR afwerklaag. Novatherm 1FR is getest en geclassificeerd volgens Europese norm NEN EN 13501-1.

Novatherm 1FR is een transparante brandvertragende coating welke onder invloed van warmte een intumescerende werking heeft.

Novatherm TOP 1FR is een kleurloze noodzakelijke afwerklaag voor de Novatherm 1FR.

Dit transparant opschuimend systeem is getest en geclassificeerd volgens Europese Norm NEN EN 13501-1 en laat het hout daarmee voldoen aan de brandvertragende eisen welke zijn gesteld kunnen zijn in het bouwbesluit.

Voordelen:

  • Transparant systeem
  • Fraaie houtconstructies of -systemen blijven intact en behouden zo huns esthetische waarden
  • Zeer geringe laagdiktes nodig
  • Zowel airless als handmatig op te brengen
  • Geschikt voor binnen toepassingen tot C2 klimaat (ISO 12944-2)
  • Prijs kwaliteit verhouding optimaal door weinig verbruik en snelle droogtijd.

Toepassing

Novatherm 1FR houtcoating is een transparante intumescerende coating op basis van een watergedragen dispersie. Deze coating moet altijd in combinatie met de Novatherm 1FR topcoat transparant gebruikt worden.Deze is een oplosmiddelhoudende, kleurloze lak speciaal ontwikkelt voor de Novatherm 1FR  transparante houtcoating ter verbetering van de stof-, plak- en waterbestendigheid. De Novatherm 1FR topcoat transparant is verkrijgbaar als mat en zijdeglans aflak. Beide uitsluitend voor binnentoepassingen geeigend. 

Het afwerkingniveau is zeer hoog. Het oppervlak is glad en transparant en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Fraaie houtconstructies of -systemen blijven intact en behouden zo hun esthetische waarde.

Het mogelijke toepassingsgebied is zeer uitgebreid. Naast de al genoemde hout en houtconstructies zijn de producten toepasbaar op uiteenlopende soorten ondergrond als spaanplaat, multiplex, isolatieboard, deuren en karton alsmede op diverse kunststoffen zoals PE, PP en PS. Bij toepassing op reeds behandelde oppervlakten wordt een hechtingstest geadviseerd. Ter verbetering van de hechting en op sterk absorberende ondergronden kan een primer geadviseerd worden.


Novatherm 1FR houtcoating transparant kan niet worden gebruikt in zeer vochtige omgevingen of op plaatsen waar het 
product aan grote fysieke eisen wordt blootgesteld (vloeren, trappen). De slijtvastheid van deze coatings is niet vergelijkbaar met een parketlak. Derhalve wordt toepassing op vloerdelen en 
gebruiksoppervlakten van meubels afgeraden.

Voorbereiding

Het oppervlak dient droog, vrij van stoffen, zouten en andere verontreinigingen (resten hars, beits of was) te zijn. Oude, niet-hechtende verflagen moeten worden verwijderd. De ondergrond dient te worden afgenomen met ontvettingsmiddelen en eventueel licht te worden opgeschuurd. De coating kan alleen worden toegepast op hout met een vochtgehalte kleiner dan 15%.


Aanbrengen

Novatherm 1FR houtcoating transparant en topcoat dienen te worden aangebracht bij een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 70% en een temperatuur van boven 10°C. De producten dienen voor gebruik goed geroerd tot worden tot een uniforme dispersie. Het beste resultaat wordt verkregen als de coating wordt aangebracht door middel van conventionele of airless spuitapparatuur. Gebruik bij verwerking met airless spuitapparatuur een pomp die een 
druk kan leveren van tenminste 150 bar en een nozzle grootte van 0,013”-0,015” inch. Bij gebruik van airmix wordt een spuitdruk van 4-4.5 bar geadviseerd met een nozzle grootte van 1.8-2.5 mm. Het aanbrengen met kwast of roller is mogelijk, maar vergroot de kans op ‘aanzet strepen’.

Verbruik

Circa 300 gram per m² voor de Novatherm 1FR houtcoating transparant op houtsoorten met een densiteit 450 tot 600 kilogram per m³.

Voor de Novatherm 1FR topcoat transparant is het verbruik 60 gram per m².

Droogtijd:

De droogtijden zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de applicatiemethode, benodigde laagdikte, temperatuur en luchtvochtigheid. De fire Proof houtcoating transparant is handdroog na circa 2 uur en volledig gedroogd na circa 8 uur(bij 20°C en 60%RV). Optimale temperaturen(ca. 20°), luchtvochtigheid(60% RV) en goede ventilatie bevorderen de droging. De Fire Proof houtcoating transparant moet circa 4 uur gedroogd te zijn alvorens te voorzien van de transparante topcoat. De topcoat is handdroog na 16 uur en volledig droog na 48 uur.

Certificaten:

Europese brandklasse volgens EN 13501-1, B-s1,d0

Classificatie: B, S1, d0 (NEN EN 13501-1)
Kleur: Transparant
Soortelijk gewicht: 1,3 kg/liter
Theoretisch rendement: 300 gram per m2
Vaste vulstofgehalte: 65% +/- 3%
VOS-Gehalte: 0 g/liter
Vlampunt: Onbrandbaar
Verwerkingsvoorschriften: Temp.: +10 tot +40 graden celsius / Rv <80%
Spuitmond (nozzle): 0,013" - 0,015"
Spuitdruk: 150 bar (2200 psi)
Houdbaarheid: 12 maanden ongeopend
Gereedschap reinigen met: Water